De preventieadviseur en bedrijfsjurist: twee handen op 1 (juridische) buik

(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay)

(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay)

Hoe werk je als preventieadviseur samen met de bedrijfsjurist?

In een vorig blogartikel vermeldde ik “de” bedrijfsjurist die in zijn cliché-rol de werkgever streng toespreekt over diens aansprakelijkheid inzake veiligheid. En hoe die allicht meer indruk maakt dan de preventieadviseur die exact hetzelfde zegt. Hoe komt dit?
Allicht omdat een jurist het aura heeft alles van de wetgeving te kennen (zijn job, toch?) en dus in een geloofwaardige positie staat om collega’s te wijzen op verplichtingen, valkuilen, aansprakelijkheden enz.

Nochtans: ook als preventieadviseur moeten we eigenlijk halve of hele juristen zijn om die wetgeving correct te interpreteren. De gemiddelde bedrijfsjurist weet in het beste geval dat onze Bijbel (de Codex) bestaat, maar totaal niet wat erin staat. Dan zwijg ik nog over de massa’s andere wetgeving inzake veiligheid en gezondheid op het werk.

Als regelmatig uitvoerder van legal compliance audits kan ik ervan meespreken hoe belangrijk het is om wetgeving “correct te lezen”. Het begint al bij het toepassingsgebied: i.p.v. er meteen enthousiast in te vliegen, loont het de moeite dit al eens grondig na te lezen. Is de wetgeving wel van toepassing? En zo ja, in welke mate?
Verder ook nog: welke soort wetgeving ligt hier voor mij? Een wet, een KB, een MB, een CAO, een norm, een Europese richtlijn of verordening? Wat is de impact?
Last but not least – ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan, maar drie is voldoende voor nu – is het van groot belang om de geest van de wet te vatten en je niet blind te staren op de letter. Wat heeft de wetgever hier op het oog? Wat is het einddoel?

Bedrijfsjuristen zijn dan wel meer geoefend in het lezen van wetgeving, ze zijn op hun manier, net als preventieadviseurs duivel-doet-als: ze moeten van alles wat weten. Laat ons hen helpen met het doorgronden van de specifieke welzijnswetgeving. Want die kennen ze vaak niet of nauwelijks.
Er bestaat vaak wel enige notie dat de werkgever “verantwoordelijk is voor de veiligheid”. Soms komt daaruit de nogal negatieve vraag uit voort: “Stel dat X gebeurt en Y geraakt gewond, is onze CEO dan aansprakelijk? Kunnen we (= werkgever) hiervoor dan gestraft worden en boetes krijgen? Komt onze naam dan in de krant?”

Een goede jurist kan je uitleggen wat exact de aansprakelijkheid is van de werkgever, zowel op arbeidsrechtelijk als strafrechtelijk gebied. Vragen die terecht gesteld en beantwoord mogen worden. Hoed je evenwel voor een enge (letterlijk en figuurlijk) juridische interpretatie die de geest van de wet negeert.

De geest van welzijnswetgeving is duidelijk: de werkgever doet zijn best om binnen redelijke grenzen de veiligheid en gezondheid van zijn medewerkers na te streven. Het daardoor “in orde zijn” en “vervolging te vermijden” is een aangenaam bijproduct, maar niet meer dan dat.
Help je bedrijfsjurist én je werkgever dit te begrijpen en toe te passen. Ook dat is onze job als preventieadviseur!

Een samenwerking rond een concreet project zoals b.v. de aankoop van diensten (werken met derden), het opstellen van regels rond alcohol en drugs (CAO 100), of privacy en beveiligingscamera’s… kan het goed startpunt zijn van een mooie landurige relatie.

Succes!

Boek een online sessie met Stijn Indenhoek en ontdek wat je nog allemaal over preventie kunt leren.